Акумулятор для сонячної електростанції: розглядаємо варіанти

Літієві або нікель кадмієві акумулятори — купити який тип накопичувача енергії для сонячної електростанції краще, переваги та слабкі сторони кожного виду батарей, що слід враховувати при виборі

Енергетики України попереджають — наступна зима буде важчою за попередню, повною мірою відновити енергоструктуру країни не вдалося. Тому варто очікувати на тривалі відключення електрики, а отже — настав час купити новий акумулятор, щоб забезпечити хоча б мінімально необхідні потреби. Оптимально — встановити автономну сонячну електростанцію, яка здатна забезпечити повну енергонезалежність.

Новий акумулятор для СЕС: що вибрати

При виборі акумулятора для сонячної електростанції необхідно врахувати декілька основних особливостей його функціонування:

  • Щодня відбуватиметься процес зарядки/розрядки акумулятора, можливо — навіть кілька разів на день, залежно від рівня інсоляції. При активному сонці та невеликому власному споживанні відбуватиметься зарядка акумуляторної групи, ввечері та вночі — її розрядка, щоб забезпечити споживачів електроенергією. Тому чим більше циклів заряд/розряд витримує батарея без втрати своїх експлуатаційних характеристик, перш за все — місткості, тим краще вона підходить для фотоелектричної станції.
  • Чим більша доступна місткість, тим краще — тобто, наскільки глибокий заряд може витримувати акумулятор без втрати доступної місткості. Саме тому не розглядаються як акумулятори для СЕС стартерні батареї, їх максимальний розряд обмежений на рівні 40-45%. Крім того, чим більше доступна місткість, тим менше акумуляторів потрібно купити, щоб забезпечити необхідну тривалість роботи електрообладнання в автономному режимі.
  • Мінімальне обслуговування — акумулятори повинні бути максимально автономними, не вимагаючи протягом тривалого часу технічного обслуговування або будь-якого іншого контролю з боку власника.

Це три основних фактори, яким практично повною мірою відповідають літієві та нікель кадмієві акумулятори, купити ж якийсь конкретний тип — залежить від фінансових можливостей споживача та конкретних умов експлуатації. Насамперед — це температурний режим. Якщо акумуляторна група розташовуватиметься в будинку, з більш-менш стабільною температурою вище нуля, то обмежень на вибір типу батареї практично немає. Якщо ж накопичувачі енергії будуть встановлені в приміщенні, де може тривалий час триматися негативна температура, то вибір однозначно за нікель кадмієвими батареями.

І не варто відкладати покупку, новий акумулятор краще придбати зараз, поки попит на накопичувачі енергії помірний. З настанням осені та початком віялових відключень ціни на акумуляторні батареї, а також не інше обладнання для автономного енергопостачання почнуть стабільно зростати. https://ads.ua/ua/nikel-kadmievye-akkumulyatory

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Инженерный портал